Manzara fotoğrafçılığı birçok kişi için büyük bir tutkudur. Ben de tutkulu bir manzara fotoğrafçısı olarak, yeni bir lokasyonda çekim yapmadan önce, çekimi gerçekleştireceğim potansiyel noktalar ile ilgili mutlaka ön araştırma yapar ve buna hatrı sayılır bir zaman harcarım. Hatta uzun yurtdışı seyahatlerim öncesi hangi gün nerede olacağımı planlar, tüm çekim noktalarımı tek tek belirlerim. Hangi noktadan hangi manzaranın fotoğrafını çekeceğimizi, o lokasyona nasıl gideceğimizi önceden bilmek bize büyük zaman kazandıracak ve çeşitli zorluklardan kurtaracaktır.
Lokasyon belirleme çalışmasına elbette malum yerden; Google’dan başlayabilirsiniz. Ancak Flicker, 500px, stock siteleri ve fotoğrafçılık forumları gibi çeşitli kaynaklar da büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Özellikle Flicker barındırdığı milyarlarca fotoğraf sayesinde, çekeceğiniz bir manzara ile ilgili fazla sayıda alternatif sunmaktadır. Bazı fotoğrafçılar çekim yaptıkları noktaları devlet sırrı gibi saklar. Ancak çekim yapacağınız şehrin yerel fotoğrafçılarına Flicker’da soru sorduğunuzda, büyük oranda cevap alacaksınızdır.
Manzara fotoğrafçılığı yapıyorsak, hangi manzarayı çekeceğimizi belirlemek gerçekten zor değil. Flicker’da geçireceğiniz 5-10 dakika sayesinde, bir çok potansiyel çekim noktası elde edebilirsiniz. ”O manzaralar zaten defalarca fotoğraflandı” ya da ”diğer fotoğrafçıların çektiklerinin aynısını mı çekeceğim?” diye aklınızdan geçmiş olabilir. Ama ben eğer bir şehri veya ülkeyi ilk defa fotoğraflamaya gidiyorsam, en popüler lokasyonlardan başlamayı tercih ederim. Çünkü o yerlerin fazlaca fotoğraflanmasın belli ki bazı sebepleri var. Hatta iyi bir ışık yakalarsanız, belki de o yerlerin en iyi fotoğrafını sizin çekmeniz içten bile değil. Ayrıca çekim noktası başka bir fotoğrafçı ile tamamen aynı olsa bile, farklı ışık koşulları ve fotoğrafçının bilgisayar başında düzenleme yaparken kendi yorumunu katması sebebiyle, hiçbir fotoğraf birbirinin tamamen aynısı olamaz.
Çekim Noktasını Bul
Hangi manzarayı çekeceğimizi belirlemek zor değil demiştik. Ancak bir fotoğrafın tam olarak hangi noktadan çekildiğini tespit etmek pek kolay olmayabilir. Bazen fotoğrafların içerisinde çeşitli ipuçları bulunabilir. Örneğin, şehir manzarası fotoğraflarında, bir otelin ya da bir restoranın adı gibi. Böyle bir ipucu tespit edilebilirse, Google Maps’te sokak görünümü modunda sanal bir yürüyüş gerçekleştirip çekim noktasını rahatlıkla bulabilirsiniz.
Örneğin, aşağıdaki fotoğrafı çekebilmek için önce soldaki restoranın adını tespit ettim. Ardından Google Maps’te kısa bir sanal yürüyüş yaptıktan sonra, çekimi gerçekleştireceğim noktayı buldum.
Doğrudan Fotoğrafçılara Sormayı Deneyin
Beğendiğiniz bir fotoğrafın tam olarak nerede çekildiği bilgisi, açıklama kısmında bulunabilir. Eğer yoksa, çekim yerinin neresi olduğunu hali hazırda başka birisinin sorup sormadığını yorumlar kısmından kontrol edin.
Normalde bütün yorumlara cevap verip, her nedense çekim lokasyonu sorularını görmezden gelen fotoğrafçılar var. Böyle davranmalarının muhtemel sebebi, saatlerce yürüyüş yaparak kendi kendilerine keşfettikleri güzel bir çekim noktasının neresi olduğunu kestirmeden öğrenmek isteyen bir yabancıyla paylaşmaktan pek haz almamaları. Yine de sormaktan zarar gelmez. Sorun, en kötü ihtimalle cevap alamazsınız. 🙂
Empati yaptığımda, fotoğrafçıların bu davranışını saygıyla karşılıyorum elbette. Ama ben o fotoğrafçı grubunda yer almıyorum. Çünkü bilginin paylaştıkça güzel olduğuna inanıyorum. Bana fotoğraflarımın nerede çekildiğini sorarsanız, size en ince ayrıntısına kadar bilgi verir ve bundan mutluluk duyarım.
Flicker Gruplarında Sorun
Doğrudan fotoğrafçıya sormaya çekiniyorsanız, Flicker gruplarında sormayı deneyebilirsiniz. Google sokak görünümü modunda dolaşmanıza rağmen, çekim noktasını tespit edemediğiniz zamanlar olabilir. Böyle durumlarda Flicker gruplarına sorabilirsiniz. Özellikle yerel fotoğrafçılar imdadınıza yetişecektir.
Çekim Noktalarını Önceliğe Göre Sıralayın
Diyelim ki 5 gece 6 günlük bir seyahate çıkacaksınız. Bu durumda, 5 çekim noktasının yer aldığı bir liste hazırlamanız gerekir. Ayrıca bu noktaların etkinlik/gösteri vb. sebeplerle çekime uygun olamama ihtimaline karşı, 2-3 tane de yedek nokta eklemeniz faydalı olacaktır. Hangi tarihte hangi noktada olacağınızı belirleyip, seyahat öncesi her bir nokta ile ilgili toplayabildiğiniz kadar bilgi toplamalısınız.
Listedeki yerleri önceliğe göre sıralamak da önemli. Çünkü örneğin ilk gün yağmur gibi sürpriz bir sebebiyle çekim yapamazsanız, hangisinden vazgeçeceğinizi belirlemiş olursunuz. Böyle durumlarla gerçekten sık sık karşılaşılmaktadır. Bu yüzden, önceliklendirilmiş bir kısa listenizin olması önemli.
Aynı Lokasyona Tekrar Gidin
Makalenin bu kısmına kadar, hangi noktadan çekim yapılacağın belirlenmesi gibi seyahat öncesi hazırlıkların öneminden bahsettim. Bununla birlikte, bir yerde haftalarca kalmadığınız sürece, ilk ziyaret sonunda eve en iyi fotoğraflarla dönmenizin mümkün olamayabileceği gerçeğini de göz ardı etmemek lazım. Siz de seyahatlere benim gibi genelde 4-5 günlüğüne çıkıyorsanız, havadan ve ışıktan yana şansınız yaver gitmeyebilir ve elde etmeyi arzu ettiğiniz o güzel kareleri çekemeyebilirsiniz.
Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız, aynı lokasyona tekrar gitmeyi düşünebilirsiniz. Aynı lokasyon ya da aynı şehri yeniden ziyaret etmenin en güzel yanı, her defasında yeni şeyler öğrenmemizdir. Az bilenen çekim noktalarını keşfedebilir, gideceğimiz yere kestirmeden gitmeyi öğrenebilir, yeni cafelerde kahve keyfi yapıp, yeni restoranlarda lezzet keşifleri yapabiliriz. Hatta bir kaç ziyaretten sonra o şehrin yerlisi gibi dolaşabiliriz.
Sonuç
Umarım bu makale, hangi manzarayı çekeceğiniz ve nereden çekeceğiniz ile ilgili seyahat öncesi araştırmanıza katkı sağlar. Manzara fotoğrafçılığı hakkındaki bu ipuçları çok basit ancak özellikle kısa seyahatlerdeki değerli ve limitli zamanınızı boşa harcamamak için olmazsa olmazlardır.
Eğer çekim planlaması ile ilgili sizin de önereceğiniz başka ipuçları varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde benimle ve fotoğrafçı dostlarımızla paylaşabilirsiniz.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.